Prăjiturile Bakuko

Nu exista „FARA TORT”, ci doar „TORT FARA”

Tortul este prajitura bucuriei. Toate evenimentele fericite sunt completate, parca, de acest desert. Ni-l dorim sa fie ca noi in acel moment, sa exprime tot ceea ce ne place, sa bucure si sa uimeasca. Cu totii visam si ne dorim acele zile cu tort, doar ca uneori, anumite alegeri sau restrictii ne fac sa schimbam dorintele clasice. Asa au aparut torturile FARA:

  • fara zahar;
  • fara ou;
  • fara gluten;
  • fara lactate.

Din pacate in laboratorul Bakuko, nu putem garanta si produse fara urme.

FARA ZAHAR PROCESAT

  • Fara niciun indulcitor adaugat, folosind doar fructoza din fructe si lactoza din produsele lactate: smantana de frisca, branza proaspata, unt. Recomandat pentru copii care nu cunosc gustul dulce pronuntat, nu este un produs de dieta.
  • Miere, adaugam in creme pentru indulcire, atunci cand fructele si lactatele nu sunt suficiente. Recomandat pentru copii care nu cunosc gustul dulce pronuntat, nu este un produs de dieta.
  • GreenSugar, la cerere, se poate adauga in blaturi, creme si aluaturi dospite. Folosit de persoanele la dieta.
  • Xilitol, la cerere, se poate adauga in blaturi, creme si aluaturi dospite. Folosit de persoanele la dieta.

 

FARA OU

In blaturi banana, magiunul de prune, amidonul au rolul de a lega si a fi baza…ies blaturi delicioase si fara ou 🙂

FARA LACTATE

Smantana de cocos se potriveste de minune in creme de ciocolata sau chiar de fructe, ajutata un pic de gelatina sau unt de cacao

FARA  GLUTEN

Pentru a evita faina de grau, folosim faina de migdale, amidon de porumb, faina de cocos.

 

Fiind ingrediente diferite, au proprietati diferite si de aceea inlocuirea nu este 100%. Folosindu-le in prajituri, avem produse diferite, fara sa ne pacalim ca sunt identice cu cele care contin  zahar, oua, lactate si gluten.

Zaharul chiar daca este un produs procesat, are calitati specifice, rolul sau fiind mult mai complex decat simpla indulcire:

  • ofera produselor textura crocanta
  • prin caramelizarea sa in timpul coacerii obtinem culori rumene frumoase
  • stabilizeaza spumele
  • prin frecare incorporeaza aerul in grasime
  • este hrana pentru drojdii
  • conserva

Oul pe langa valoare nutritionala:

  • ajuta la cresterea aluaturilor, mentinand aerul
  • in creme galbenusul are rol emulsifiant, datorita lecitinei din galbenus.

In aluaturile dospite, magia specifica fainii de grau este tocmai glutenul, care creeaza acea retea pufoasa in paine si cozonac. Inlocuind faina de grau, nu vom avea gluten, dar vom avea o textura diferita si gustoasa.

Lactatele au dulceata, grasimi variate, reactii diferite cu tot felul de ingrediente, deoarece sunt atat de variate: unt, smantata de frisca, iaurt, smanatana fermentata, branza proaspata, mascarpone…

Personal, prefer sa fiu sincera cu mine si sa nu ma amagesc: zici ca are ou, (dar nu are). Imi place sa descopar dulciuri noi, cu ingrediente noi, cu gusturi noi si beneficii noi 🙂

Sa ne bucuram de noi experiente!

 

 

 

Lasă un comentariu